Slider1 Slider2 Slider3

Slider1

Slider2

Slider3

29e G-Sportweekend Amarant

26, 27 en 28 mei 2023

Geschiedenis G-voetbalweekend

Dit evenement is in 1993 voor het eerst georganiseerd door de afdeling Bewegingsagogie van 't Hooge Veer. Het idee kwam van de heer Geert van Pelt om het kleine grasveldje aan de Bredaseweg om te toveren tot een sportveldje. Dit liet de aanwezige bewegingsagoog zich geen twee keer zeggen en zo gezegd zo gedaan. Binnen no-time stonden er twee kleine handbaldoeltjes. Overdag werd er ruimschoots gebruik van gemaakt door de sporters van 't Hooge Veer. 's Avonds werd er door de jeugd uit de wijk eveneens gezellig een balletje getrapt. Het saaie grasveld was ineens een levendig geheel in de wijk. Sportief en sociaal gezien een flinke vooruitgang.

Op een dag werd er het idee geopperd om er een voetbaltoernooitje te organiseren voor de cliënten van de werkvoorzieningen van 't Hooge Veer. En het geschiede...het 1e Geert van Pelt voetbaltoernooi. De opzet was simpel: twee doeltjes, een aantal potten koffie, Geert als scheidsrechter, twee hooligans en de heer Jan Wijnen als fotograaf. Een zeer geslaagd toernooi. Wat voor herhaling vatbaar was! Alleen de organisator had een beter plan. Het toernooi moet grootser van opzet worden. Dankzij de gulle bijdrages van onder andere de Vrienden van de Zwijsen stichting en Drukkerij Groels werd het toernooi financieel ondersteund.
79_geschiedenis2.jpg
Het toernooi bleef door de jaren heen maar groeien en groeien. Inmiddels is het toernooi verplaatst van een doordeweekse dag naar het weekend en van een eendaags naar een driedaags evenement. Het telt op dit moment een vijftal toernooien, die afzonderlijk worden gehouden. Een heus stadion wordt daags tevoren opgebouwd op het kleine grasveld met een tweetal ruime overdekte tribunes, die plaats biedt aan ruim 1000 toeschouwers. Een gezellig Holland House voor de versnaperingen, een rolstoeltribune, diverse nevenactiviteiten en de Willem II penalty bokaal ontbreken niet tijdens het weekend, evenals de enorme bekers tijdens de prijsuitreiking.

Het bedrijfsleven heeft zich in de loop der jaren als een geheel gevormd om het G-voetbalweekend neer te zetten zoals deze nu is. Er zijn diverse acties op touw gezet en diverse verenigingen hebben hun steentje bijgedragen. Een honderdtal vrijwilligers ondersteunen dit evenement vol enthousiasme.

Daarnaast gaat het promoteam voorafgaande het G-voetbalweekend op pad om de lokale bevolking op de hoogte te brengen van dit spektakel. Inmiddels is het een begrip in Tilburg en ver daarbuiten leeft het enorm bij de deelnemers. Men werkt aan een nationale uitstraling.

Het is bestemd en toegankelijk voor mensen met en zonder beperking van alle leeftijden. Prominenten, zoals Hans Kraay Jr., Wesley, Johan, Hans van Breukelen, diverse (ex)profvoetballers uit de eredivisie (Patrick Lodewijks, Ramon Victoria Mark Schenning, Danny Landzaat, Marcel Meeuwis en diverse Willem II spelers) Walter Vermeer, het promoteam, Wesley en Michael Humble, dragen het evenement een warm hart toe.

De laatste jaren wordt het evenement georganiseerd vanuit de gemeente Tilburg afdeling Sport. Jaarlijks trekt dit evenement zo'n 4500 toeschouwers en is uniek in de Benelux.

In 2011 werd de organisatie van het G-voetbalweekend genomineerd voor vrijwilligers organisatie van het jaar binnen de gemeente Tilburg. Met een meerderheid van stemmen en de steun van de vakjury wist het G-voetbalweekend de eerste plek binnen te halen. Dit maal stond de prijs in het teken van het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk 2011. Eenmalig werd een extra award uitgereikt. Zo heeft de organisatie ook als Vrijwilligersorganisatie van het jaar de: 'Meer dan handen award voor verbinding' in ontvangst mogen nemen.